فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون منابع طبیعی
سال یازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید اسحق نیموری صفحات 1-12
    کشور ایران یکی از مراکز مهم تنوع گیاهی دنیای قدیم به حساب میآید بطوریکه نزدیک به گونه گیاهی ایران، انحصاری هستند. جنگلهای شمال با شرایط اکولوژیک متمایز خود، بخشی مهمی از تنوعزیستی گیاهی سرزمین ایران را به خود اختصاص داده و از این نظر دارای ارزش زیادی است. شناخت عناصر گیاهی موجود در یک منطقه به عنوان مطالعهای زیربنایی برای تحقیقات اکولوژیک، مدیریت و حفاظت گیاهان محسوب میشود. عرصه هکتار به جهت سیمای رویشی، از نظر حضور اجتماعات متنوع جنگلی و 5000جنگلی مورد مطالعه با مساحتی بیش از ترکیب گونهای آن زمینه مناسبی برای فعالیتهای تحقیقات فلورستیک فراهم نموده است. پوشش گیاهی این منطقه در بررسی شده و پس از شناسایی دقیق گونه های گیاهی، برای هرگونه علاوه بر نام علمی گونه، کوروتیپ و 1387سال تیره گیاهی جمعآوری و 21 گونه چوبی از 44 شکل زیستی آن نیز با استفاده از منابع موجود ثبت شد. بطور کلی گونه نادر بودند. از نظر 1 گونه در معرض خطر و 7 گونه اندمیک، 6 شناسایی گردید. از میان گونه های شناسایی شده کوروتیپ، بر اساس روش زهری، بیشترین عناصر رویشی مربوط به ناحیه اورپا-سیبری و سپس اورپا سیبری حوزه هیرکانی و ایران تورانی میباشد.
    کلیدواژگان: جنگلهای غرب مازندران، اشکال زیستی، کورولوژی
  • سید خلیل حسینی هاشمی، جواد اکبری جعفرآبادی ، وحیدرضا صفدری صفحات 13-28
    پالونیا را از خانواده غیر بومی با کاربرد محدود در ایران بوده و در حال حاضر کاربردهای بسیار محدودی نظیر ماکت سازی و کارهای دستی به واسطهی سبک بودن و خوشتراش بودن دارد. (یا درخت امپراتیس از هزاران سال پیش در کشور چین کشت می شده است. گونه Paulownia) درخت پالونیا میباشد، که در جنگل تحقیقاتی دکتر بهرام نیا به خوبی سازگار Paulowniceae fortunei مورد استفاده در این تحقیق شده است. ونیا ضمن داشتن رشد و نمو سریع، بسیار سازش پذیر هستند و با شرایط مختلف اقلیمی و خاکی گونه پال سازگاری از خود نشان میدهند. در ارتفاعات مختلف بین ویژگی های چوب پالونیا تعدادی از ویژگی ها از جمله )واکشیدگی کل، واکشیدگی طولی، واکشیدگی مماسی، واکشیدگی شعاعی، همکشیدگی کل، همکشیدگی طولی، همکشیدگی مماسی، وزن تر، قطر فیبر، قطر آوند، طول فیبر و خاکستر (اختلاف معنی داری وجود نداشته است. و در بعضی از ویژگی ها از جمله) همکشیدگی شعاعی، وزن مخصوص بحرانی، وزن مخصوص، لیگنین ، سلولز و مواد استخراجی (اختلاف معنی داری وجود داشته است.
    کلیدواژگان: Paulowniceae fortunei، ویژگی فیزیکی، ارتفاعات مختلف، چوب پالونیا
  • کبری عزیزی، حمیدرضا ناجی *، حمید حسنیان خوشرو، مهدی حیدری صفحات 29-38

    این مطالعه با هدف تاثیر تغییرات ارتفاع از سطح دریا بر خصوصیات مورفولوژیکی برگ بلوط ایرانی در سه طبقه متر (منطقه گچان ایلام صورت گرفته است. در هر طبقه ارتفاعی 1900متر، و بالا 1821 متر، میانه 1640 ارتفاعی) پایین پایه دانهزاد انتخاب و سپس از قسمت بیرونی و میانه تاج هر پایه تعدادی برگ جمع آوری گردید. سپس به صورت 5 تصادفی، ده برگ جدا و از نظر خصوصیات مورفولوژیکی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که از بین تمام طول برگ، طول دمبرگ، محیط برگ و شاخص 0/1صفات مورد مطالعه صفات عرض پهنک، طول پهنک، عرض در سطح برگ تفاوت معنی داری را در سه سطح ارتفاعی با یکدیگر نشان دادند، اما تغییری در صفات رگبرگ سمت راست، رگبرگ سمت چپ، دندانه سمت راست و دندانه سمت چپ صورت نگرفت. در مجموع می توان چنین نتیجه گرفت که برخی ویژگی ها به عنوان شاخص مناسبی از تغییرات ارتفاعی هستند. این تغییرات سازگاری درختان با تغییر آب و هوا را بیان می نماید.

    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، خصوصیات مورفولوژی برگ، بلوط ایرانی، زاگرس
  • علی شیخ الاسلامی*، علیرضا خطیبی* صفحات 39-52
    تجدید حجم با استفاده از نمونه 3 برداری درروشی تحت عنوان در جنگل1378 از سال p های شمال کشور  به منظور کاهش کارهای میدانی، هزینه ها و تسریع در خروج محموله های جنگلی، جایگزین تجدید حجم صدر در صد )سنتی (گردیده است. دقت در محاسبه و برآورد حجم صنعتی و هیزمی درختان قطع شده در طرح های جنگلداری که مبنای اخذ عوارض و بهره ی مالکانه است، دارای اهمیت به سزایی است. در این روش پس از انتخاب درختان نمونه از بین درختان نشانه گذاری شده، عملیات میدانی با اندازه گیری حجم تنه های صنعتی و هیزمی درختان نمونه هر پروانه قطع انجام و ضرایب به دست آمده به کلیه درختان همان پروانه قطع تعمیم داده می شود. برای ارزیابی و مقایسه دقت، هزینه ها 3 و زمان روش طرح جنگلداری شیرکلا-اهلم بر روی 50 حوزه نور 1 سری 27 با تجدید حجم صد درصد در قطعه p گونه صنوبر، دو روش تجدید حجم به صورت جداگانه انجام شده است که در این 3 گونه پس از تعمیم ضریب صنعتی p در کل حجم نشانه گذاری، حجم صنعتی به دست درصد و حجم 2/4 آمده نسبت به حجم صنعتی درروش صد درصد - درصد اختلاف داشته است. در این روش ازلحاظ زمان صرف شده برای اندازه 5هیزمی 3 گیری درختان نمونه) کار p %59 %و هزینه انجام کار حدود 75 %و ازلحاظ انجام امور ستادی حدود 71 صحرایی (نسبت به تجدید حجم صد درصد صرفه جویی شده است. درمجموع می توان انتظار داشت با رعایت اصول فنی در قطع، اندازه گیری، محاسبات و همچنین 3 بهبود جداول حجم، روش نتایج قابل p قبول و منطقی بدهد.
    کلیدواژگان: تجدید حجم صد درصد، روش، ضرایب صنعتی، اندازه p گیری جنگل، طرح جنگلداری شیرکلااهلم
  • سمیه خواجوی، مقداد جورغلامی صفحات 53-60
    آلودگی صدا یکی از مهمترین عوامل فیزیکی زیانآور در محیط کار جنگلداری محسوب میشود. مواجهه کارگران با صدا به عنوان یک مشکل فراگیر در محیطهای کاری در سراسر جهان مطرح میباشد. از دیدگاه صنعتی منشاء ایجاد صدا مرتبط با ماهیت فناوری و عملکرد مکانیکی دستگاه ها، میزان استهلاک و عملکرد نامناسب بخش متحرک ماشینآلات، انفجار، سایش و برخورد اجزای مکانیکی، سرعت بالای جریان سیال در مجاری و فونداسیون نامناسب تجهیزات میباشد. میزان افت شنوایی ناشی از صدا تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله میزان مواجهه با صدا، سن، سابقه کار و رفتارهای بهداشتی کارگر از جمله نحوه استفاده از وسایل حفاظت شنوایی قرار دارد. برنامه حفاظت به عنوان مهمترین راهکار پیشگیری از بروز افت شنوایی در محیطهای کاری با صدای بیش از حد مجاز HCPشنوایی محسوب میشود. اجزاء اصلی این برنامه شامل پایش محیطی صدا، کنترلهای مدیریتی و مهندسی صدا، آموزش کارگران، استفاده از وسایل حفاظت شنوایی و پایش شنوایی کارگران میباشد. در این مقاله به تاثیر صدا بر کارگران در به عنوان راهکاری برای پیشگیری از افت شنوایی در کار جنگلداری HCPمحیط جنگل و برنامه حفاظت شنوایی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: HCP، آلودگی صدا، افت شنوایی، برنامه حفاظت از شنوایی
  • مصطفی معدنی پور صفحات 61-82
    در این تحقیق شرایط مختلف ساخت شامل: مقدار نانو رس در سه سطح درصد (بر خصوصیات فیزیکی و مکانیکی نانو کامپوزیت حاصل از پلی پروپیلن، آرد چوب ، نانو 10 ، 5 ، 0) سطح رس و الیاف شیشه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین از عامل جفت کننده مالئیک انیدرید پیوند شده با پلی پروپیلن (نیز جهت سازگاری بین ماده زمینه و پر کننده لیگنو سلولزی استفاده گردید. آرد چوب خشک شده، پلی MAPP) در دستگاه اکستودر دو ماردون نا همسوگرد کولین با یکدیگر مخلوط شده MAPP پروپیلن ، نانو رس ، الیاف شیشه و. پلاستیک تبدیل شدند–و گرانول های تولیدی پس از آسیاب توسط روش قالبگیری تزریقی به نمونه های چوب آزمونهای فیزکی )شامل جذب آب (و مکانیکی) مدول و مقاومت کششی ، مدول و مقاومت خمشی، مقاومت به ضربه درصد خواص 6 بون فاق و فاقدار (انجام شد. نتایج بدست آمده در این پژوهش نشان داد که با افزایش نانو رس به مکانیکی شامل مدول و مقاومت کششی و مدول و مقاومت خمشی افزایش یافت ولی شاهد کاهش مقاومت به ضربه درصد خواص مکانیکی شامل مدول و مقاومت 10 به 0 فاقدار و بدون فاق بودیم. و نیز با افزایش الیاف شیشه از کششی و مدول و مقاومت خمشی افزایش یافت ولی شاهد کاهش مقاومت به ضربه فاقدار و بدون فاق بودیم. ولی در خصوصیات فیزیکی افزایش نانو رس و الیاف شیشه باعث افزایش جذب آب در نمونه ها شد.
    کلیدواژگان: نانو کامپوزیت، نانو رس، الیاف شیشه، خصوصیات فیزیکی، خصوصیات مکانیکی
  • مینا ربیعی* صفحات 83-96
    امروزه صنعت آبزی پروری یکی از منابع مهم تامین پروتئین در جهان محسوب می شود. عفونتهای باکتریایی از مهمترین عوامل تهد ید کننده این صنعت می باشد. استفاده از انتی بیوتیک ها به واسطه ایجاد مقاومت دادرویی ، پسمان دارو در لاشه و به هم خوردن تعادل میکروفلور طبیعی روده مناسب نیست، لذا یافتن جایگزین های مناسب ضروری است. . یکی از مهم ترین بیماری های عفونی شایع در اکثر مزارع پرورش قزل آلای رنگین کمان در سال های اخیر در میباشد. در سال 1بسیاری از کشورهای دنیا استرپتوکوکوزیس های اخیر، گیاهان آروماتیک و عصاره آن ها توجه بسیاری را به خود جلب کرده اند هدف از این مطالعه بررسی تاثیر عفونت باکتریایی ناشی از سویه استرپتوکوکوس اینیایی بر سیستم ا یمنی ماهی ده از عصاره گیاه درمنه دشتی در کاهش اثر سوء این عفونت باکتریایی بر سیستم ایمنی ها و استفا ، کمپلمان تام، لیزوزیم در ماهی هایی که در IgM ماهی قزل آلای رنگین کمان است. کاهش سطح پراکسیداز پلاسما، معرض باکتری قرار داشته اند به خوبی نشان دهنده تاثیر سم آن بر سیستم ایمنی ماهی ها است. حال آنکه در ماهی هایی که با عصاره ی گیاه درمنه دشتی تغذیه شده و در مواجه با عفونت باکتریایی قرار گرفته اند، تغییر معنی داری )p < (در مقایسه با ماهی های گروه کنترل مشاهده نگردید، که این امر نشان دهنده تاثیر تقویتی و حف اظتی 0. 05 عصاره ی گیاه درمنه دشتی بر سیستم ایمنی ماهی های قزلآلای رنگین کمان است.
    کلیدواژگان: درمنه دشتی، استرپتوکوکوس اینیایی، قزلآلای رنگین کمان، سیستم ایمنی